Cautare in blog
Articole recente

Armurariul – Posibile efecte benefice asupra sănătății

Publicat in2020-10-15

Oare ne poate scăpa o mică plantă țepoasă de mahmureală?

Armurariul se prezintă ca o plantă mică, ghimpoasă, cu frunze care par a avea un fel de vene albe, de aici și cealaltă denumire a sa, de ciulinul laptelui. Se zice că această plantă poate contribui la detoxifierea ficatului după o noapte de băut. Planta este disponibilă ca supliment alimentar, sub formă de pudră, capsule sau extract.

Ciulinul este un hepatoprotector natural, deoarece conține silimarină, un flavonoid cu proprietăți antioxidante. Deși avem tendința să credem că orice are proprietăți antioxidante este foarte bun pentru organismul nostru, adevărul este că există doar puține date care să ateste că această plantă chiar poate contribui la starea noastră de bine, și și mai puține care să susțină acest mit despre vindecarea mahmurelii.

Totuși, iată 11 posibile beneficii ale armurariului.

1. Susține sănătatea ficatului

Există date care dovedesc că proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei ajută la reducerea afecțiunilor ficatului și a inflamației în cazul bolilor hepatice, cum ar fi boala hepatică alcoolică. În cazul în care nu suferiți de vreo boală hepatică, însă, nu există dovezi că armurariul ar contribui la detoxifierea ficatului sau că l-ar proteja de efectele alcoolului.

2. Menține echilibrul zahărului din sânge

Dacă aveți diabet de tip 2, silimarina din armurariu poate reduce nivelul zahărului din sânge și HbA1c, respectiv sensibilitatea la insulină. Cu toate acestea, ciulinul nu înlocuiește medicamentele pentru diabet și poate provoca complicații la persoanele cu diabet. Așadar, înainte de a lua acest supliment, cereți sfatul medicului.

3. Calmează stomacul deranjat

Tradițional, ciulinul era utilizat împotriva indigestiei, deși nu există multe dovezi cu privire la această proprietate a lui. Cu toate acestea, practicanți ai medicinei din plante consideră armurariul a fi de folos împotriva problemelor de stomac.

4. Susține sănătatea cerebrală

Nu ar trebui să ne bazăm pe ciulin să ne scape de boli precum Alzheimer, însă proprietățile antioxidante și antiinflamatorii ale silimarinei ne-ar putea proteja creierul de efectele dăunătoare ale radicalilor liberi, contribuind la funcții cerebrale mai sănătoase pe măsură ce îmbătrânim.

5. Ajută la combaterea acneei

Proprietățile antioxidante ale silimarinei pot crește eficiența tratamentelor antiacneice. S-a observat o reducere a leziunilor acneice la persoanele care au luat zilnic 140 mg de silimarină și 100 mg de doxiciclină timp de 8 săptămâni. Totuși, doxiciclina în sine contribuie la reducerea acneei, așadar efectele administrării silimarinei nu sunt tocmai clare.

6. Echilibrează colesterolul din sânge

Integrat într-un stil de viață echilibrat, cu exerciții fizice și alimentație sănătoasă, armurariul poate reduce nivelul colesterolului din sânge – reiese dintr-un studiu în care pacienți diabetici au consumat planta, colesterolul lor fiind mai mic decât al celor care au luat medicamente de tip placebo.

7. Atenuează simptomele astmului

Nu s-au studiat încă efectele armurariului asupra persoanelor cu astm, însă administrarea silimarinei la șoareci astmatici a rezultat în mai puține inflamații respiratorii decât în cazul celor cărora nu li s-a administrat substanța.

8. Susține imunitatea

Cercetările – atât pe animale, cât și pe oameni – arată că extractul de ciulin poate contribui la întărirea sistemului imunitar. Totuși, dacă acesta este scopul dvs., puteți apela și la alte suplimente, ale căror efecte benefice sunt mai certe.

9. Contribuie la prevenirea osteoporozei

Experimentele făcute asupra rozătoarelor arată că proprietățile antioxidante ale silimarinei pot ajuta, la nivel genetic, la prevenirea și tratarea osteoporozei și la stimularea creșterii țesutului osos.

10. Stimulează producerea laptelui matern

Deși unele descoperiri sugerează că silimarina ar putea stimula producerea de prolactină (hormonul implicat în producerea laptelui matern), nu este cert că administrarea sa este benefică în timpul alăptării. Așadar, recomandăm să vă consultați medicul în această privință.

11. Crește eficacitatea tratamentelor pentru cancer

Acest efect nu este deloc cert. Unele cercetări în laborator sugerează că silimarina ar putea crește eficiența unor tratamentele pentru cancer, cum ar fi chimioterapia, însă oamenii de știință spun că este nevoie de mai multe cercetări pentru a ști cu siguranță.

Efectele secundare și riscurile administrării armurariului

Se consideră că această plantă poate fi consumată în siguranță, deși poate cauza probleme gastrointestinale, dureri de cap sau iritații, chiar și reacții alergice – în special în cazul persoanelor cu alergii la gălbenele, ambrozie, margarete sau crizanteme.

Cu toate acestea, unele persoane trebuie să fie în special precaute în privința acestei plante. Dacă doriți să luați ciulin, întrebați-vă doctorul, dacă:

  • Suferiți de diabet, deoarece ciulinul poate scădea nivelul zahărului din sânge.
  • Aveți cancer mamar, uterin sau ovarian, ori suferiși de endometrioză sau fibroame uterine, deoarece ciulinul poate avea proprietăți estrogenice, care ar putea afecta afecțiunile menționate.
  • Sunteți însărcinată sau alăptați, deoarece oamenii de știință nu sunt cerți cu privire la siguranța administrării ciulinului în aceste situații.
  • Luați medicamente prescrise de medic, deoarece ciulinul poate interacționa cu mai multe medicamente, medicamentele pentru diabet, antibiotice, imunosupresoare și medicamente pentru hepatită C.
Etichete: armurariu, ficat
Recomandări
Cod produs: VK2203
59,00 lei
Complexul  Probiotic Vitaking contine 10 tipuri de „bacterii prietenoase”. Probioticele sunt bacteriile care sunt utile organismului nostru (de exemplu acidofil), respectiv in zilele noastre acele suplimente...