Deficitul de iod - 9 semne ale deficitului de iod
Iodul este un oligoelement esențial pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni, responsabili de reglarea creșterii oaselor, regenerarea celulară și reglarea metabolismului. Deficitul de iod este foarte frecvent și afectează aproape o treime din populația lumii.
Persoanele care prezintă un risc ridicat:
- Femei însărcinate.
- Persoanele care trăiesc în regiuni cu sol cu deficit de iod. Regiuni precum Asia de Sud, Asia de Sud-Est, Noua Zeelandă și țările din Europa.
- Persoanele care nu consumă sare iodată.
- Persoanele vegetariene sau vegane.
Deficitul de iod poate provoca afecțiuni severe, cum ar fi probleme în perioada sarcinii, creștere în greutate și capacitatea scăzută de învățare.
9 semne și simptome ale deficitului de iod
1. Gușă
Cea mai frecventă manifestare a deficitului de iod este umflarea regiunii anterioare a gâtului. Această afecțiune se numește gușă și este cauzată de creșterea în volum a glandei tiroide.
Glanda tiroidă este o glandă de dimensiune redusă, în formă de fluture, situată la baza gâtului. Glanda tiroidă secretă hormoni. Sub influența TSH, glanda tiroidă absoarbe în mod activ iodul din sânge și îl folosește pentru producția de hormoni tiroidieni. Deficitul de iod duce la producția redusă de hormoni tiroidieni. Pentru a compensa această deficiență, glanda tiroidă devine hiperactivă, ceea ce poate provoca o creștere anormală a celulelor.În majoritatea cazurilor, însă, administrarea de iod se dovedește o metodă eficientă pentru tratarea acestei probleme. Gușa netratată poate evalua în afecțiuni de lungă durată și chiar permanente.
2. Creștere inexplicabilă în greutate
Un semn al deficitului de iod constă în creșterea inexplicabilă în greutate.Lipsa iodului afectează sinteza hormonilor tiroidieni. Hormonii tiroidieni reglează metabolismul, activitatea chimică prin care celulele transformă substanțele nutritive în energie. Producția inadecvată de hormoni tiroidieni înseamnă mai puține calorii arse. Din cauza faptului că metabolismul încetinește, alimentele se depun sub formă de grăsime.În astfel de cazuri se recomandă creșterea cantității de iod. Acesta ajută la reglarea tiroidei și în consecință la accelerarea metabolismul.3. Lipsă de energie și oboseală
Starea de slăbiciune și oboseală poate semnifica deficit de iod.Studiile arată că aproape 80% dintre persoanele care suferă de hipotiroidism manifestă semne de oboseală și lipsă de energie. Hormonii tiroidieni sunt implicați în reglarea energiei. Dacă nivelul hormonilor tiroidieni este scăzut, scade și nivelul energiei. Persoanele care suferă de hipotiroidism se vor confrunta cu oboseală inexplicabilă.Un studiu efectuat pe 2.456 de persoane arată că oboseala accentuată și lipsa de energie sunt cele mai frecvente simptome în hipotiroidism.
4. Căderea părului
Hormonii tiroidieni susțin regenerarea părului.Însă atunci când apare un deficit al acestor hormoni, părul nu se mai regenerează și începe chiar să cadă. Ca urmare, persoanele cu deficit de iod se confruntă și cu căderea părului. Conform unui studiu realizat pe 700 de persoane, 30% din persoanele cu hipotiroidism se confruntă cu căderea părului.
5. Piele deshidratată
Unele studii arată că 77% din persoanele cu hipotiroidism se confruntă cu simptomele de piele uscată.Hormonii tiroidieni sunt răspunzători pentru regenerarea celulară la nivelul tenului. De asemenea, hormonii tiroidieni reglează transpirația. În cazul persoanelor care suferă de hipotiroidism transpirația este mai redusă decât la persoanele cu un nivel adecvat de hormoni tiroidieni.Transpirația ajută la hidratarea pielii, astfel lipsa transpirației este un alt semn al deficitului de iod.
6. Deficitul de iod determină scăderea pulsului
Nivelul de iod influențează ritmul cardiac. Nivelul scăzut de iod poate încetini funcționarea inimii și chiar cauza bradicardie, pe când un nivel ridicat de iod cauzează un ritm cardiac accelerat.Deficitul de iod determină scăderea pulsului. Acest lucru cauzează amețeală și oboseală. Mai mult, poate duce la leșin.
7. Tulburări de memorie
Deficitul de iod poate cauza tulburări de memorie sau capacitate scăzută de învățare.Un studiu, la care au participat peste 1000 de persoane, arată că persoanele cu un nivel mai ridicat de hormoni tiroidieni au avut rezultate mai bune la testele de memorie decât persoanele cu un nivel mai scăzut de hormoni tiroidieni.Hormonii tiroidieni joacă un rol crucial în dezvoltarea si maturarea neuronală. Astfel deficitul de iod afectează creșterea și dezvoltarea adecvată a creierului.Studiile arată că hipocampul, partea creierului care joacă un rol important în trecerea informației din memoria de scurtă durată în memoria de lungă durată, are un volum mai mic la persoanele care suferă de hipotiroidism.
8. Deficitul de iod poate cauza probleme în timpul sarcinii
Femeile însărcinate sunt mai predispuse la un aport inadecvat de iod.Aceste persoane necesită un aport mai mare de iod pentru a-i asigura fătului suficient iod. Necesarul de iod crește și la femeile care alăptează, deoarece o parte din iod este secretat în lapte. Un aport inadecvat de iod la persoanele însărcinate sau care alăptează poate avea efecte negative atât asupra mamei cât și a copilului. La mame se poate manifesta prin oboseală, lipsa energiei și intoleranță la frig. La copii poate avea efecte adverse asupra creșterii și dezvoltării creierului.Deficitul sever de iod poate provoca nașterea unui făt mort.
9. Tulburări menstruale
Deficitul de iod poate duce la menstruații neregulate și sângerări abundente.La fel ca majoritatea simptomelor deficitului de iod, și acesta se datorează nivelului scăzut de hormoni tiroidieni, deoarece iodul este factorul esențial pentru formarea acestor hormoni. Un studiu arată că 68% din femeile cu hipotiroidism se confruntă cu un ciclu menstrual neregulat. În cazul femeilor sănătoase acest procent este doar 12%.