Cum ne ajută colagenul în menținerea frumuseții și sănătății
Colagenul este cunoscut de aproape toată lumea – dacă nu de altundeva, de pe cutiile cremelor pentru față. Dar ce este, mai exact, colagenul, de ce este important pentru o piele frumoasă și sănătoasă, și cum îl putem utiliza?
Colagenul este proteina principală care alcătuiește țesuturile conjunctive, și are mai multe tipuri. El este prezent în tendoane, articulații și cartilaj, dar și în piele, păr, unghii, oase și vase de sânge. Această proteină are un rol important și în construcția organelor noastre, deoarece le conferă flexibilitate și rezistență. Organismul nostru este în stare să producă colagen în mod constant, însă, cu timpul, producția de colagen încetinește și se reduce, de aceea experimentăm, de exemplu, reducerea elasticității pielii odată cu înaintarea în vârstă.
Nu există modalități prin care am putea opri sau inversa procesul de încetinire a producției de colagen în organism, însă sunt câteva lucruri pe care le putem face în viața de zi cu zi pentru a ne menține elasticitatea pielii cât mai mult posibil.
Efectele benefice ale colagenului asupra frumuseții pielii
Alimentele și suplimentele naturale care conțin colagen pot contribui în mod semnificativ la menținerea sănătății și frumuseții pielii, părului și unghiilor noastre. Aminoacizii din colagen stimulează producția de keratină, ajutând astfel la întărirea unghiilor și a părului.
Pe lângă acestea, colagenul are și efect antioxidant, ceea ce înseamnă că ne poate fi un aliat de încredere în lupta contra stresului oxidativ și neutralizarea efectelor sale nocive. Deși oxidarea este un proces natural, produsele sale secundare numite radicali liberi pot dăuna celulelor din corpul nostru. Radicalii liberi joacă un rol major în procesul de îmbătrânire și pot chiar crește riscul apariției unor boli grave. Antioxidanții, însă, pot lupta împotriva radicalilor liberi, fiind astfel capabili de a încetini procesul de îmbătrânire și ne pot ajuta să ne menținem sănătatea.
Cine trebuie să ia suplimente de colagen?
Nevoia de a suplimenta colagenul în organism nu depinde doar de vârstă, deși este adevărat că rata de producție a colagenului încetinește pe măsură ce înaintăm în vârstă. Și stilul de viață poate avea un impact asupra rezervelor de colagen ale corpului nostru. Spre exemplu, este un fapt dovedit că fumatul accelerează descompunerea colagenului și încetinește producția lui în organism.
Colagenul se găsește mai ales în alimentele de origine animală, dar, din păcate, colagenul de care putem face rost din alimentație este adesea mai greu de procesat și utilizat pentru corpul nostru, acesta ajungând să se folosească doar de o parte din colagenul pe care îl consumăm. Suplimentele naturale de colagen, însă, conțin colagenul într-o formă pe care organismul nostru o poate descompune și utiliza mult mai bine. În aceste suplimente, colagenul este descompus și apare sub formă de peptide. Deși nu este stabilită doza zilnică recomandată de colagen, cu aproximativ 2500 mg ne putem bucura de rezultate spectaculoase.
Dacă dorim să ne menținem – sau chiar să ne îmbunătățim – sănătatea și aspectul plăcut al părului, unghiilor și părului, este recomandat să alegem suplimente de colagen de calitate bună, care conțin și alți nutrienți, cum ar fi diferitele vitamine B, vitamina C sau chiar și unele minerale, deoarece acestea au un efect mult mai bun atunci când sunt luate împreună.