
9 semne și simptome ale anemiei feriprive
Anemia feriprivă apare la persoanele cu deficit de fier. Organismul are nevoie de fier pentru producerea hemoglobinei, proteina care ajută celulele roșii din sânge să transporte oxigenul prin corp. Prin scăderea hemoglobinei se reduce capacitatea de transport a oxigenului spre țesuturi și mușchi. Ceea ce determină apariția anemiei feriprive.
Dintre diferitele tipuri de anemie, anemia feriprivă este cea mai comună.
Cele mai comune 9 semne și simptome ale anemiei feriprive
1. Starea de oboseală
Starea de oboseală cronică este una din cele mai comune simptome ale anemiei feriprive.
Această oboseală generală se datorează deficitului de fier. Atunci când corpul nu are suficient fier, produce mai puțină hemoglobină și organismul va primi din ce în ce mai puțin oxigen.
Fără o cantitate optimă de hemoglobină, la țesuturi și la mușchi ajunge prea puțin oxigen, lipsindu-le de energie. Inima pompează sângele mai greu și mai repede, pentru a compensa nivelurile scăzute de oxigen din organism, cauzând oboseală.
De multe ori, simptomele oboselii sunt considerate ca fiind normale în viața de zi cu zi, astfel deficitul de fier este rar depistat doar cu ajutorul acestui simptom.
Simptomele oboselii cauzate de deficitul de fier pot fi slăbiciune fizică, nervozitate sau dificultăți de concentrare.
2. Piele palidă sau gălbuie
O paloare a tenului și la nivelul pleoapelor este un alt simptom comun al deficitului de fier.
Hemoglobina din celulele roșii îi conferă sângelui culoarea specifică, iar nivelurile scăzute asociate deficitului de fier fac sângele mai puțin roșu. Pielea persoanelor cu deficit de fier își poate pierde culoarea rozalie și poate fi rece la atingere.
Un studiu, la care au participat copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 11 ani, arată că paloarea cauzată de deficitul de fier se poate manifesta pe tot corpul, dar în unele cazuri apare doar în anumite zone, precum: fața, gingiile, interiorul buzelor, pleoapa inferioară sau unghiile.
3. Dispnee
Hemoglobina permite celulelor roșii să transporte oxigenul de la plămâni către toate zonele corpului.
Deficitul de fier cauzează scăderea cantității de hemoglobină și prin urmare scade nivelul de oxigen din sânge. Un nivel scăzut de hemoglobină înseamnă mai puțin oxigen în mușchi și dificultăți în a face față activităților normale, cum ar fi mersul pe jos.
Ritmul respirației crește pe măsură ce organismul încearcă să obțină mai mult oxigen. Acesta este motivul pentru care respirația cu dificultate este un simptom comun al anemiei.
Greutatea în respirație în timpul activităților zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scărilor sau exercițiile fizice, care înainte nu prezentau dificultăți, poate semnala deficit de fier.
4. Dureri de cap cauzate de anemia feriprivă?
Deficitul de fier poate provoca dureri de cap, în special în timpul menstruației.
Legătura dintre deficitul de fier și durerile de cap este încă neclară. Cercetătorii susțin că sunt implicați mai mulți factori, inclusiv legătura dintre rolul dopaminei și nivelul de estrogen.
Deși, există multe cauze ale durerilor de cap, durerile frecvente, recurente ar putea fi un semn al deficitului de fier.
5. Palpitații
Palpitațiile, senzația că inima bate prea tare este un alt simptom al anemiei feriprive.
Legătura dintre deficitul de fier, anemie și problemele cardiace este încă investigată, dar poate fi asociată cu nivelul scăzut al oxigenului din sânge. Hemoglobina scăzută, caracteristică deficitului de fier, are drept consecință suprasolicitarea inimii, pentru a compensa nivelurile scăzute de oxigen din organism.
Aceasta poate provoca aritmie sau senzația că inima bate prea tare.
6. Păr și unghii uscate, deteriorate
Părul și unghiile uscate sau deteriorate pot fi semne ale deficitului de fier.
Deficitul de fier scade nivelul hemoglobinei din sânge, ceea ce poate reduce cantitatea de oxigen disponibilă pentru celule specifice formării firului de păr. Pielea lipsită de oxigen devine deshidratată.
Deficitul de fier accelerează ritmul de cădere a părului. Este normală pierderea firelor de păr, zilnic, în timpul spălării și pieptănării. Însă căderea părului în smocuri sau în cantități semnificative poate semnala deficit de fier.
7. Modificarea aspectului limbii sau gurii
Semnele includ umflarea, inflamarea, paloarea limbii sau limba poate să pară netedă.
Aspectul gurii poate indica deficit de fier:
- gura uscată
- senzația de arsură în gură
- crăpăturile roșii dureroase la colțurile gurii
- ulcerațiile bucale
8. Sindromului picioarelor neliniștite
Apariția sindromului picioarelor neliniștite se poate explica, în unele cazuri, prin deficit de fier.
Această afecțiune se caracterizează prin nevoia imperioasă de a mișca picioarele.
Simptomele devin mai accentuate seara sau în timpul nopții.
9. Unghii fragile sau în formă concavă
Această anomalie a unghiilor este un simptom rar al deficitului de fier.
De obicei, primul semn este că unghiile devin casante și se rup ușor.
În etapele ulterioare ale deficitului de fier, pot apărea unghiile în formă concavă, adică mijlocul patului unghial se adâncește iar marginile sunt ridicate, dând un aspect rotunjit, ca o lingură.
Aceasta este o consecință rară, care apare doar la aproximativ 5% din persoanele cu deficit de fier. De obicei, se observă numai în cazuri severe de anemie.
Simptomele anemiei feriprive la copii
Deficitul de fier este cea mai frecventă deficiență nutrițională în rândul copiilor și adolescenților din întreaga lume. Semnele și simptomele comune ale anemiei la copii includ:
- oboseală
- slăbiciune fizică
- paloare
- iritabilitate
- greutate scăzută
Gura uscată, inflamația buzelor, căderea părului și glosita atrofică, o afecțiune care conferă limbii un aspect neted și lucios, sunt frecvente în anemia cronică.
Simptome neurologice, cum ar fi tulburarea de hiperactivitate și deficit de atenție (ADHD), sindromul picioarelor neliniștite și reținerea respirației au fost observate și la copiii cu anemie feriprivă.
Simptomele anemiei feriprive la persoanele în vârstă
Anemia este frecventă la persoanele în vârstă. Simptomele pot fi nespecifice și includ următoarele:
- oboseală
- paloare
- dispnee
- dureri toracice
Persoanele în vârstă sunt mai predispuse la afecțiuni cauzate de anemia feriprivă, deoarece aceste afecțiuni pot provoca pierderea cronică de sânge, malabsorbția fierului sau inflamații de lungă durată.
Sursa: www.healthline.com