Cautare in blog
Articole recente

6 semne ale unui sistem imunitar slăbit

Publicat in2021-04-26

În vremurile pe care le trăim, cu o pandemie care este în toi, fiecare dintre noi ia măsuri suplimentare de precauție pentru a avea grijă de sănătatea sa. Spălatul mâinilor pentru cel puțin 20 de secunde și distanțarea socială sunt foarte importante pentru a preveni răspândirea virusului, însă ce e și mai important este să avem un sistem imunitar puternic, care poate face față germenilor.

Dacă observăm că ne îmbolnăvim mai ușor și mai des, ne simțim obosiți sau experimentăm alte simptome supărătoare, este posibil să avem sistemul imunitar slăbit.

Iată câteva semne ale unui sistem imunitar slăbit și recomandări privind întărirea acestuia:

1. Nivel ridicat de stres

Nu e o coincidență dacă avem tendința de a ne îmbolnăvi în urma unui proiect mai mare la lucru sau a unor situații emoționale care ne solicită. Există studii care au relevat că stresul de lungă durată poate slăbi sistemul imunitar, deoarece stresul scade nivelul de limfocite, celule responsabile de combaterea infecțiilor. Dacă nivelul de limfocite scade, devenim mai predispuși la diferite boli.

2. Răceli frecvente

Este complet normal să răcim de două sau trei ori pe an, iar în cele mai multe cazuri, ne revenim după aproximativ zece zile. Sistemul imunitar dezvoltă anticorpi pentru a combate germenii care cauzează răceala în trei-patru zile. Dacă, însă, răceala persistă sau apare mult prea des, acesta poate fi un semn că avem sistemul imunitar slăbit.

3. Probleme cu sistemul digestiv

Dacă ne confruntăm des cu diaree, gaze sau constipație, acestea ne pot spune că sistemul imunitar este slăbit. Studiile arată că aproximativ 70% din sistemul imunitar se află în tractul digestiv, deoarece microorganismele și bacteriile bune care se găsesc în sistemul digestiv ne protejează intestinele de infecții și contribuie la funcționarea sistemului imunitar. Atunci când nivelul acestor bacterii bune scade, organismul devine mai vulnerabil în fața virușilor, inflamației cronice și tulburărilor autoimune.

4. Vindecarea înceată a rănilor

Atunci când pielea noastră este rănită sau lezată, organismul se străduiește să protejeze rana și trimite sânge bogat în nutrienți în locul rănit pentru a ajuta la regenerarea pielii. Procesul de vindecare este influențat de nivelul de celule imunitare. Atunci când sistemul imunitar este slăbit, pielea nu se poate regenera și rănile necesită mai mult timp pentru vindecare.

5. Infecții frecvente

Dacă ne confruntăm des cu infecții, există posibilitatea ca sistemul nostru imunitar să vrea să ne transmită ceva. Conform unor studii, deficiența imunitară poate fi semnalată de simptome precum infecții frecvente la urechi, pneumonie frecventă, sinuzită cronică sau bacteriană recurentă sau nevoia de mai mult de două tratamente cu antibiotice pe an.

6. Oboseală persistentă

Suprasolicitarea nu este niciodată o idee bună, însă dacă dormim suficient și totuși simțim că suntem mereu extenuați, e posibil ca sistemul imunitar să ne avertizeze cu privire la ceva. Atunci când sistemul imunitar e slăbit, acest lucru se manifestă prin reducerea energiei, deoarece organismul se concentrează pe suplimentarea cu energie a sistemului imunitar.

Cum ne putem întări sistemul imunitar?

Dacă simptomele enumerate îți sună cunoscut, trebuie să îi acorzi mai multă atenție sistemului imunitar. Există câteva mici schimbări în stilul de viață sau obiceiuri noi care te pot ajuta să îți menții sistemul imunitar sănătos:

  • Asigură-te că ai o dietă echilibrată
  • Dormi suficient
  • Fă mișcare în mod regulat
  • Spală-te pe mâini
  • Fii la zi cu vaccinurile
  • Menține-ți greutatea în limitele optime
  • Nu fuma
  • Redu stresul la un nivel minim

Sistemul imunitar este responsabil pentru sănătatea noastră, așadar trebuie să ne străduim să îl protejăm cât mai bine.