Sunt merișoarele eficiente în lupta împotriva infecțiilor tractului urinar?
Un nou studiu despre efectele merișoarelor
Cercetătorii australieni au realizat o meta-analiza care a inclus aproape 9000 de persoane și care confirmă reputația merișoarelor ca un supliment util pentru cei care doresc să evite infecțiile urinare recurente.
Infecțiile urinare afectează cu preponderență populația feminină, peste 50% dintre femei se confruntă cel puțin o dată pe parcursul vieții cu acest tip de infecție, iar o treime dintre ele dezvoltă infecții urinare recurente.
Studiile arată că merișoarele sunt eficiente în cazul prevenirii infecților urinare la femei, copii și persoane predispuse la infecții ca urmare a unor intervenții medicale.Autorii studiului susțin că sucul de merișoare poate reduce riscul de infecții urinare la anumite persoane care suferă de infecții recurente ale tractului urinar.
Merișoarele sunt considerate de mult timp un tratament preventiv sau terapeutic pentru infecțiile tractului urinar (ITU). Cu toate acestea, cercetările prezintă dovezi contradictorii cu privire la eficacitatea merișoarelor.
Cercetătorii de la Universitatea Flinders din Australia și din Spitalului Pediatric Westmead au publicat recent un studiu global care arată că produsele din merișoare pot reduce într-adevăr riscul de infecții urinare la anumite grupuri de persoane.
Aceasta este cea de a cincea actualizare a unei sinteze publicate pentru prima dată în 1998 și actualizată ultima dată în 2012. Aceasta a apărut în revista Cochrane Reviews.
Profesorul Jonathan Craig, autorul principal al studiului, susține că cercetarea efectuată de echipa sa „arată rezultate foarte pozitive în ceea ce privește faptul că sucul de merișoare poate preveni infecțiile urinare la persoanele predispuse”.
E. coli și infecțiile urinare
Infecțiile urinare apar atunci când bacteriile pătrund în tractul urinar, compus din uretra, vezica urinară, uretere și rinichii.
Răspândirea bacteriilor Escherichia coli (E. coli) în tractul urinar este cea mai frecventă cauză a infecțiilor urinare.
Această tulpină de bacterii este prezentă în mod natural în intestin, dar poate ajunge și în vezica urinară prin contaminarea cu fecale. Bacteriile invadează peretele mucoasei vezicii și se înmulțesc.
Dr. Gabrielle Williams, autoarea principală al studiului, afirmă că simptomele nu sunt deloc plăcute: „Persoanele care se confruntă cu infecții urinare recurente adesea caută în mod disperat o soluție care să le vină în ajutor. Au fost mame care au izbucnit în lacrimi din cauza infecțiilor urinare ale copiilor lor, așa că este un lucru pozitiv că există ceva ce se poate încerca.”
Dr. Jacqueline Stephens, coautoarea studiului, susține că o infecție urinară netratată poate afecta și rinichii și poate duce la complicații precum sepsisul. Ea afirmă că prevenția este cea mai bună modalitate de a reduce aceste riscuri.
Polifenoli: Puterea merișoarelor
Protocolul de prevenție și tratament cel mai des folosit este utilizare antibioticelor, ceea ce a contribuit la răspândirea agenților patogeni rezistenți la medicamente.
Merișoarele conțin proantocianidine (PAC), un tip de polifenoli. Acești nutrienți susțin sănătatea întregului organism și previn apariția anumitor boli. Au efecte antioxidante și antimicrobiene.
Într-un studiu din 2022, cercetătorii canadieni au constatat că PAC-ul poate ajuta la inhibarea formării biofilmului bacterian în mucoasa tractului urinar.
Analiza a 50 de studii
Până în martie 2023, cercetătorii au analizat rezultatele studiilor randomizate, controlate asupra produselor pe bază de merișoare în comparație cu intervențiile cu placebo, antibiotice sau probiotice, precum și studiile fără un tratament specific pentru prevenirea infecțiilor urinare.
Grupul a adăugat 26 de studii noi la actualizare, astfel încât numărul total de studii a ajuns la 50, având 8857 de participanți.
Dr. Stephens a declarat:
„Studiile pe care le-am examinat au inclus o serie de metode pentru determinarea beneficiilor produselor pe bază de merișoare. Cea mai mare parte a acestor studii au comparat produsele pe bază de merișoare cu placebo sau cu lipsa tratamentului pentru infecțiile urinare și au constatat că sucul sau capsulele de merișoare au redus numărul infecțiilor urinare la femeile care suferă de infecții urinare recurente, la copii și la persoanele predispuse la infecțiile urinare ca urmare a unor intervenții medicale, precum radioterapia vezicii urinare. ”
Sucul de merișoare prezintă beneficii semnificative
Conform autorilor, consumul produselor pe bază de merișoare este puternic asociat cu reducerea riscului de infecții urinare simptomatice și confirmate prin cultură la femeile care suferă de infecții urinare recurente.
Cercetătorii au observat un efect preventiv semnificativ în rândul copiilor și al altor persoane expuse riscului de infecții urinare ca urmare a intervențiilor precum radioterapia vezicii urinare.
Nu există date concludente referitoare la eficiența diferitelor forme de prezentare a produsului cum ar fi sucul, pastilele sau diferite doze de PAC.
Un număr mic de persoane a raportat efecte secundare în urma consumului de produse pe bază de merișoare. Cea mai frecventă reacție adversă fiind disconfortul gastric.
Studiul a raportat că numărul participanților care se confruntă cu astfel de efecte secundare "probabil nu diferă între cei cărora li s-au administrat produse pe bază de merișoare și cei cărora li s-au administrat placebo sau nu au avut parte de niciun tratament special".
Date insuficiente
Cercetătorii au declarat că sunt necesare studii suplimentare pentru a determina care populație afectată de infecțiile urinare ar beneficia cel mai mult în urma consumului de merișoare.
Dr. Stephens ne avertizează că: "Datele disponibile în prezent sunt fie limitate, fie nu sunt concludente cu privire la utilizarea produselor pe bază de merișoare în prevenirea infecțiilor urinare la femeile însărcinate, persoanele în vârstă sau persoanele care se confruntă cu probleme de vezică. Sunt necesare mai multe date pentru a putea oferi sfaturi definitive cu privire la eficacitatea merișoarelor in cazul acestor grupuri de persoane".
Într-un interviu, Dr. Williams menționează că: "În 2012 a existat un singur studiu realizat pe persoane în vârstă, iar acum avem trei studii cu 1489 de participanți. Estimăm o scădere ușoară a riscului de aproximativ 7% [...], dar nu există acuratețe, deci nu putem fi siguri că această estimare este corectă".
Unii experți au dubii
MNT a discutat despre acest studiu și cu medicul urolog, Dr. Jennifer Linehan, care nu a participat la acest studiu.
Linehan și-a exprimat preocuparea față de conținutului ridicat de zahăr a numeroaselor produse pe bază de suc de merișoare. Cu toate acestea, ea a remarcat că "merișoarele în sine pot ajuta atunci când sunt consumate sub formă de pulbere, deoarece previn lipirea bacteriilor de peretele vezicii.”
Medicul urolog a menționat că D-manoza poate, de asemenea, să prevină lipirea E. coli de peretele vezicii.
Dr. S. Adam Ramin, medicul urologul care nu a participat la acest studiu, a declarat că "sucul de merișoare 100% poate ajuta la tratamentul infecțiilor urinare ușoare, de grad scăzut".
„Sucul de merișoare însă este foarte acru. Majoritatea oamenilor nu-l tolerează", a subliniat el.
Informații despre sucul de merișoare
Dr. Williams a declarat: "Lucrez la acest rezultat de doi ani. Sunt entuziasmat că în cele din urmă ajunge la oamenii care pot beneficia de el.”
El a mai adăugat: "Un medic poate recomanda suc de merișoare persoanelor în vârstă, știu că medicul mamei mele o face. Medicii pot oferi sfaturi persoanelor în vârstă iar cei interesați de sănătate pot încerca merișoarele. Puțini ar avea de suferit. Costă ceva, însă dacă se dovedește a fi eficient, banii cheltuiți sunt bine investiți".
Sursa: www.medicalnewstoday.com