Cautare in blog
Articole recente

De ce avem nevoie de vitamina A?

Publicat in2021-02-24

Vitamina A are foarte multe beneficii asupra sănătății noastre și, mai mult ca probabil, deja ne asigurăm aportul optim din această vitamină. Vitamina A este prezentă în foarte multe fructe și legume, în lapte, ouă, carne – mai ales în ficat – și fructe de mare, așadar, cu atât de multe surse de unde ne putem asigura vitamina A, e puțin probabil să suferim de deficiență. Deoarece ea poate fi suplimentată în mod optim din alimentație, nu trebuie să ne îngrijorăm din cauza unei eventuale deficiențe. Excepție pot face doar unele persoane din țările mai puțin dezvoltate, copiii născuți prematur sau bolnavii de fibroză chistică.

Chiar dacă nu avem de ce să ne facem griji în privința vitaminei A în alimentația, e bine să știm cum ne afectează ea corpul.

1. Contribuie la sănătatea ochilor și a vederii

Vitamina A este bine cunoscută din cauza beneficiilor sale asupra vederii, deoarece joacă un rol important în sinteza rodopsinei. Rodopsina este o proteină din componența retinei, responsabilă pentru absorbția luminii, iar sinteza acestei proteine e inhibată în cazul deficienței de vitamina A, putând duce la nictalopie. Dacă deficiența de vitamina A persistă, poate cauza chiar și ulcerarea corneei.

Deși vitamina A contribuie la sănătatea vederii, se aplică principiul „ce-i mult, strică”, deoarece excesul de vitamina A poate cauza vedere încețoșată, stări de amețeală sau greață.

2. Ne ajută să avem o piele strălucitoare

Vitamina A, sub formă de retinoide, poate fi aplicată pe piele pentru tratarea acneei sau a pielii afectate de lumină, poate netezi pielea și reduce apariția ridurilor. Totuși, trebuie utilizată cu atenție, deoarece o doză prea mare poate provoca iritație.

Pe lângă faptul că vitamina A ajută pielea la suprafață, în lipsa ei pot apărea probleme la nivelul țesuturilor epiteliale din organe.

3. Susține sănătatea și funcționarea sistemului imunitar

Vitamina A, împreună cu vitamina D, sunt cei mai valoroși aliați ai unui sistem imunitar puternic. Vitamina A contribuia la sinteza celulelor T, care combat celulele infectate și cele canceroase. Pe lângă aceasta, vitamina A contribuie la sănătatea și buna funcționare a intestinelor.

4. Poate reduce riscul de cancer

Conform unor studii, vitamina A, betacarotenul și licopenul pot reduce riscul de cancer pancreatic, li a fost asociat și cu mai puține cazuri de cancer cervical și de vezică urinară. Cu toate acestea, studiile în cauză s-au axat pe vitamina A din alimentație și nu pe suplimente.

5. Ajută recuperarea copiilor după rujeolă

În țările unde copii sunt vaccinați împotriva rujeolei, aceasta nu este o problemă. Cu toate acestea, copiii cu deficiență de vitamina A pot fi mai afectați de boală. Suplimentarea cu vitamina A poate reduce mortalitatea cauzată de rujeolă.

În concluzie, vitamina A este o vitamină foarte importantă pentru organism și, deși nu este greu să asigurăm aportul optim din alimentație, merită să fim atenți și să optăm pentru alimente bogate în vitamina A, deoarece ea are o mulțime de beneficii și efecte pozitive asupra întregului nostru corp, dar mai ales asupra vederii sănătoase și a imunității puternice.