Cautare in blog
Articole recente

Ce este rădăcina kudzu?

Publicat in2023-06-04

Rădăcina kudzu, face parte din genul Pueraria, care se regăsește în mai multe țări asiatice. Rădăcina kudzu se utilizează de sute de ani în medicina tradițională chineză. Recent, a devenit disponibilă și ca supliment alimentar în țările occidentale.

Acest articol prezintă beneficiile, utilizările și posibilele efecte secundare ale rădăcinii kudzu.

Ce trebuie să știm despre această plantă?

Rădăcina kudzu, cunoscută și sub numele de rădăcina săgeată japoneză, este originară din China, Japonia și Coreea. În aceste țări se utilizează pe scară largă de secole. În prezent, kudzu crește și în alte părți ale lumii, inclusiv în sudul Statelor Unite.

Rădăcina kudzu se utilizează de peste 2000 de ani în medicina tradițională chineză pentru tratarea febrei, diareii, diabetului și afecțiunilor cardiovasculare.

Rădăcina crudă are un aspect similar altor tuberculi, cum ar fi cartoful sau ignama. Are o coajă brună, miez alb și forma alungită.

Întrebuințările rădăcinii kudzu

În prezent, rădăcina kudzu este folosită în principal ca supliment alimentar sau ceai de rădăcină. Ea poate fi consumată și ca aliment. Diferite părți ale plantei sunt adesea consumate crude, fierte, prăjite sau gelificate.

Rădăcina poate fi consumată în mod similar cu alte legume rădăcinoase, cum ar fi cartoful. De asemenea pot fi uscată și măcinată, utilizată ca o crustă pentru alimentele prăjite sau ca agent de îngroșare în supe și sosuri.

Mai mult decât atât, frunzele de kudzu și florile mov sunt, de asemenea, comestibile.

Beneficiile rădăcinii kudzu

Planta conține peste 70 de compuși vegetali, cu potențiale beneficii pentru sănătate, cum ar fi:

1.Poate reduce dependența de alcool

Potrivit unor studii, rădăcina kudzu poate ajuta în tratarea tulburării a consumului de alcool sau a dependenței de alcool.

Un studiu a analizat efectul rădăcinii kudzu asupra a 17 de bărbați cu vârsta cuprinsă între 21 și 33 de ani, care au raportat un consum de aproximativ 22-35 de băuturi alcoolice pe săptămână. Timp de 4 săptămâni, participanților li s-au administrat zilnic extract de kudzu sau placebo.

Pe durata studiului, participanții și-au descris dorința de a consuma alcool și cantitatea de alcool consumată. Cercetătorii au constatat că extractul de kudzu nu a avut efect asupra dorinței de a consuma alcool, însă a redus numărul de băuturi alcoolice consumate pe săptămână cu 34-57%.

De asemenea, participanții care au luat extract de kudzu au consumat alcool în mai puține zile pe săptămână și au avut mai multe zile consecutive fără consum de alcool.

Acest efect a fost observat și în alte studii. În unele cazuri, o singură doză de extract de kudzu a redus consumul de alcool și a prevenit consumul în exces de băuturi alcoolice.

Este important de menționat că în aceste studii s-a utilizat extract de kudzu, care pe lângă rădăcină poate conține și alte părți ale plantei kudzu. Prin urmare, sunt necesare cercetări suplimentare, în special cu privire la efectele rădăcinii kudzu.

2. Poate ajuta în tratamentul leziunilor hepatice

Kudzu este bogat în antioxidanți, compuși care protejează celulele de stresul oxidativ, care poate duce la apariția unor boli. Puerarina, un izoflavon prezent în cantități mari în kudzu, este cel mai important compus antioxidant.

Un studiu realizat pe șoareci arată că extractul de kudzu are efecte benefice în tratarea leziunilor hepatice cauzate de consumul de alcool, distrugând radicalii liberi nocivi și sporind sistemul natural de antioxidanți.

3. Poate ameliora simptomele menopauzei

Rădăcina kudzu conține fitoestrogeni, compuși vegetali care au o structură chimică și o acțiune celulară similară cu a estrogenului.

Rădăcina kudzu poate ajuta în tratarea celor mai frecvente simptome ale menopauzei, inclusiv bufeurile de căldură și transpirațiile nocturne.

Studiile au arătat îmbunătățiri semnificative în aceste simptome asociate menopauzei, inclusiv în ceea ce privește uscăciunea vaginală.

4. Alte beneficii posibile

Deși mai sunt necesare cercetări suplimentare privind efectele rădăcinii kudzu asupra sănătății, unele studii arată că rădăcina kudzu poate avea și alte beneficii pentru sănătate care merită să fie luate în considerare.

Printre acestea se numără:

Poate reduce inflamația

Un studiu pe animale a demonstrat că un compus numit izoorientină, izolat din rădăcina kudzu, a crescut nivelul de antioxidanți și a redus inflamația la șoarecii.

Poate susține sănătatea inimii

Rădăcina kudzu a avut efecte benefice asupra șoarecilor cu leziuni cardiace. Medicina tradițională chineză folosește rădăcina kudzu pentru tratarea afecțiunilor cardiovasculare, însă se necesită cercetări suplimentare în acest domeniu.

Poate ameliora migrenele severe

Un studiu de caz care a implicat 16 persoane care sufereau de migrene severe și frecvente a demonstrat că rădăcina kudzu a redus la 69% dintre participanți intensitatea durerii de cap, la 56% frecvența durerilor iar la 31% durata migrenelor.

Efecte secundare posibile

Deși rădăcina kudzu poate oferi beneficii specifice, există și câteva potențiale dezavantaje de luat în considerare.

Rădăcina kudzu poate interacționa cu anumite medicamente. De exemplu, datorită efectului său similar cu estrogenul, poate reduce eficacitatea contraceptivelor.

Se spune, de asemenea, că rădăcina kudzu poate reduce în exces nivelul de zahăr din sânge sau poate încetini coagularea sângelui. Însă, nu există suficiente dovezi științifice în acest sens. Cu toate acestea, se recomandă evitarea utilizării rădăcinii kudzu dacă luați medicamente anticoagulante sau pentru diabet.

Doza recomandată

Nu există un număr mare de dovezi științifice disponibile cu privire la administrarea rădăcinii kudzu ca supliment alimentar. Din acest motiv, este dificil să se facă recomandări specifice pentru diferite utilizări.

Conform unor cercetări specifice asupra speciei Pueraria mirifica, dozarea de 50-100 mg pe zi pare a prezenta un risc scăzut de efecte secundare.

Pentru tratarea dependenței de alcool, s-a utilizat o doză de 1,2 grame de extract de rădăcină kudzu pe zi timp de o săptămână sau o doză unică de 2 grame înainte de consumul de alcool, fără să se observe efecte secundare.

Forme de prezentare și locuri de aprovizionare

Suplimentele cu rădăcină kudzu se pot achiziționa atât online, cât și în diferite magazine de plante medicinale și magazine bio.

Cele mai răspândite forme disponibile includ amestecurile de pulbere pentru băuturi, capsulele, tabletele efervescente și extractul lichid.

Rădăcina kudzu este, de asemenea, comercializată sub formă de pulbere de amidon de rădăcină pentru uz alimentar. Aceasta poate fi folosită ca agent de îngroșare pentru supe, creme, umpluturi pentru plăcinte, sosuri și deserturi.

Sursa: www.healthline.com

Recomandări
Cod produs: VK2203
61,90 lei
Supliment alimentar Complexul  Probiotic Vitaking contine 10 tipuri de „bacterii prietenoase”. Probioticele sunt bacteriile care sunt utile organismului nostru (de exemplu acidofil), respectiv in zilele noastre acele...