
Melatonina: cum să o folosim și care sunt beneficiile ei
Melatonina este un hormon produs în mod natural în organism care ajută la reglarea ciclurilor de somn-veghe ale corpului și a diferiților hormoni din organism.
Organismul se pregătește pentru somn producând melatonină atunci când lumina naturală se reduce. Unii spun că melatonina sub formă de suplimente naturale poate îmbunătăți somnul.
Utilizarea melatoninei
În medicina alternativă, suplimentele de melatonină sunt utilizate pentru ajustarea ciclului de somn-veghe al organismului și se spune că ajută la mai multe probleme, cum ar fi jet lag, insomnie, tulburări de somn la cei care lucrează în schimburi sau insomnie cauzată de diferite medicamente. În plus, se spune că melatonina ajută în cazul insomniei asociate cu anumite afecțiuni, cum ar fi boala Alzheimer, depresia și schizofrenia.
Iată câteva dintre cele mai frecvente beneficii ale melatoninei pentru sănătate:
1. Jet Lag
Călătoria peste fusuri orare perturbă ritmul circadian. Dovezile preliminare sugerează că suplimentele de melatonină pot reduce anumite simptome de jet-lag.
Luarea suplimentelor de melatonină trebuie începută în ziua călătoriei, la ora de culcare dorită la destinație. De obicei se iau timp de câteva zile.
2. Insomnie
Melatonina pare să diminueze timpul necesar adormirii, dar numai cu aproximativ 12 minute. O serie de studii sugerează că timpul optim pentru administrarea suplimentelor de melatonină este între o jumătate de oră și două ore înainte de ora de culcare dorită. Unele studii sugerează că melatonina poate fi mai utilă pentru adulții mai în vârstă, probabil pentru că nivelul de melatonină din corpul lor e mai scăzut.
3. Lucrul în schimburi
Deși munca în schimbul de noapte perturbă ritmul circadian, există puține dovezi care arată că melatonina poate ajusta programul de somn al persoanelor care lucrează în schimburi de noapte sau că poate îmbunătăți somnul după munca în schimburi ori vigilența în timpul lucrului.
4. Probleme de somn asociate cu orbirea
Melatonina poate fi de ajutor în cazul persoanelor oarbe care se confruntă cu tulburări de somn.
5. Sindromul fazei de somn întârziate
Melatonina a fost cercetată pentru persoanele cu sindrom de fază de somn întârziată (DSPS). Cercetările sugerează că aportul zilnic de melatonină timp de până la patru săptămâni poate îmbunătăți somnul, deoarece poate reduce timpul necesar adormirii. Cu toate acestea, după întreruperea suplimentelor, persoanele cu DSPS pot reveni la tiparele de somn pre-tratament.
6. Probleme de somn asociate cu tulburări de dezvoltare
Au existat studii privind utilizarea melatoninei la copii cu tulburări care duc la dificultăți de somn, cum ar fi autismul, paralizia cerebrală sau epilepsia. Studiile efectuate până acum sugerează că melatonina poate scurta timpul de adormire și poate prelungi durata somnului.
Avertismente
- Efectele secundare și siguranța utilizării pe termen lung sau regulat a suplimentelor de melatonină nu sunt cunoscute. De asemenea, unii experți consideră că dozele frecvent întâlnite în suplimentele de melatonină sunt prea mari.
- Suplimentele de melatonină nu trebuie luate de copii sau adolescenți, deoarece există unele îngrijorări că ele pot afecta negativ dezvoltarea gonadală. Dozele mari de melatonină pot avea un efect inhibitor asupra ovulației. Femeile însărcinate și care alăptează și femeile care încearcă să conceapă ar trebui să evite utilizarea melatoninei.
- Efectele secundare ale melatoninei pot include somnolență, dureri de cap, amețeli, vise vii, modificări ale dispoziției pe termen scurt și o reducere temporară a atenției și echilibrului. Melatonina poate provoca crampe abdominale, greață și vărsături, scăderea tensiunii arteriale și, rareori, halucinații sau paranoia.
- Melatonina influențează producerea altor hormoni, poate afecta nivelul zahărului din sânge și al insulinei și poate influența funcția imună.
- Nu se știe cum ar afecta melatonina persoanele cu afecțiuni autoimune și nu ar trebui să fie luate de către primitorii de transplant.
- Suplimentele de melatonină pot agrava simptomele la persoanele cu depresie. De asemenea, poate crește riscul de convulsii la persoanele cu tulburări convulsive.
- Melatonina este descompusă de ficat, astfel încât persoanele cu boli hepatice ar trebui să evite melatonina.
- Melatonina poate interacționa cu unele medicamente și suplimente.