Poate colagenul să vă ajute cu adevărat să vă mențineți pielea sănătoasă ?
Colagenul este o proteină extrem de importantă.
Organismul are nevoie de el pentru a menține pielea tânără și sănătoasă. Există modalități grozave naturale și non-invazive de a vă crește nivelul de colagen. Înainte de a utiliza orice tratament cu colagen află ce soluții naturale sunt disponibile pentru a rezolva problema.
Ce este colagenul ?
Una dintre cele mai comune și abundente forme de proteine din organism. Se găsește în multe țesuturi ale mușchilor, oaselor, tendoanelor, vaselor de sânge și sistemului digestiv.
Cu toate acestea, atunci când oamenii vorbesc despre importanța sa, de obicei se referă la efectele sale benefice asupra pielii.
Ce face colagenul pentru piele ?
Pe măsură ce îmbătrânești, corpul tău produce mai puțin colagen. Această deficiență are ca rezultat semnele generale ale îmbătrânirii. Ridurile, pielea lăsată și neelastică și articulațiile rigide indică faptul că organismul produce mai puțin colagen.
Când nivelul de colagen este ridicat, pielea devine moale, netedă și fermă. Ajută la reînnoirea și repararea celulelor pielii și ajută la menținerea hidratării pielii. De aceea a devenit o componentă foarte importantă a îngrijirii pielii de-a lungul anilor.
Eficacitatea colagenului poate fi sporită
Există multe modalități de a crește nivelul de colagen. Îl putem obține din diferite alimente și suplimente alimentare, dar îl putem crește și cu ajutorul altor substanțe nutritive și metode.
Să ne uităm la cele mai eficiente!
1. Acidul hialuronic
Acidul hialuronic este o componentă importantă a colagenului pielii. Se găsește în alimente bogate în aminoacizi, precum fasolea, legumele rădăcinoase și soia. Acidul hialuronic poate contribui cu ușurință la creșterea nivelului de colagen. Poate fi consumat și ca supliment alimentar.
2. Vitamina C
Vitamina C este una dintre cele mai cunoscute vitamine. Corpul uman nu poate produce vitamina C, așa că este foarte important să acordați atenție constantă înlocuirii acesteia.
O cercetare din Indian Dermatology Online Journal sugerează că vitamina C joacă un rol important în protejarea pielii și, de asemenea, ajută organismul să producă colagen.
Prin urmare, nu este o coincidență că vitamina C poate fi găsită în multe produse de îngrijire a pielii.
Vitamina C se găsește în multe alimente, inclusiv citrice, verdețuri, papaya, căpșuni și broccoli. Dar dacă vreți să fiți siguri, nu ezitați să alegeți suplimente alimentare, deoarece în acestea veți găsi o cantitate constantă de vitamina C.
3. Gel de aloe vera
Oamenii folosesc adesea gel de aloe vera pentru a trata pielea arsă de soare sau pentru a calma erupțiile cutanate. Cu toate acestea, un studiu pe acest subiect sugerează că aloe vera are mult mai multe beneficii decât acesta.
În timpul studiului, înainte de apariția leziunilor pielii, participanților li s-a administrat un extract de aloe numit Aloe sterol.
Rezultatele au arătat că producția de acid hialuronic și colagen aproape s-a dublat în corpul participanților. Ridurile de pe față au fost și ele semnificativ reduse. Deci se pare că aloe stimulează de fapt creșterea celulelor potrivite.
Aloe vera poate fi folosită sub formă de cremă cu acțiune locală, dar poate fi folosită și ca supliment alimentar.
4. Ginsengul
Ginsengul a fost folosit în medicina tradițională de secole. Un studiu publicat în 2012 a constatat că ginsengul crește cantitatea de colagen din sânge.
De asemenea, are proprietăți antiinflamatoare și antioxidante. Cercetătorii au observat, de asemenea, că ginsengul are potențialul de a ajuta la stoparea îmbătrânirii celulelor pielii. Se găsește adesea sub formă de ceai, tinctură și supliment alimentar.
5. Antioxidanții
Antioxidanții sunt substanțe care ajută la protejarea organismului de radicalii liberi. Radicalii liberi sunt molecule care pot dăuna organismului. Nu toți antioxidanții stimulează producția de colagen, dar toți ajută colagenul prezent să își facă treaba cât mai bine.
Există multe tipuri de antioxidanți care protejează și întineresc pielea în moduri diferite. Antioxidanții pot fi găsiți din abundență în natură, inclusiv în multe alimente. Potrivit studiilor publicate, alimentele și băuturile care conțin antioxidanți includ:
- Afine
- Ceaiul verde sau EGCG, care este ingredientul activ al ceaiului verde
- Extract de rădăcină de lemn dulce
- Extract de dud
- Extract de rodie
- Extract de cafea
- Astragal
- Scorțișoară
- Uleiuri esențiale de busuioc, oregano și cimbru
6. Retinolul
Retinolul, cunoscut și sub denumirea de vitamina A, este un alt tip de antioxidant folosit în mod obișnuit pentru a crește nivelul de colagen din piele. Ajută la prelungirea duratei de viață a colagenului și blochează anumite enzime care distrug colagenul, făcându-l un adaos perfect pentru multe produse de îngrijire a pielii.
7. Terapia cu lumină roșie
Anumite tratamente ale pielii, cum ar fi peelingurile chimice sau resurfacing-ul cu laser, pot duce la complicații. După aceste tratamente, pielea are nevoie de mult timp pentru a se reface.
Potrivit unui studiu, terapia cu lumină roșie este o modalitate rapidă și sigură de a crește nivelul de colagen din piele.
S-a demonstrat că terapia cu lumină roșie crește nivelul colagenului, reduce ridurile și îmbunătățește elasticitatea pielii. Nu este o metodă invazivă și nu are efecte secundare.
8. Protecția pielii
Celulele pielii sunt în evoluție continuă, sunt create și apoi distruse. Acesta este un proces natural, dar există factori precum mediul care agravează situația. Vremea nefavorabilă, poluarea, lumina soarelui și chiar particulele de praf pot deteriora pielea.
Celulele deteriorate trebuie înlocuite înainte ca nivelul de colagen să fie redus și mai mult. O soluție simplă este curățarea regulată a pielii. Spălarea și exfolierea zilnice pot ajuta la protejarea colagenului din piele.
În zilele însorite, merită să vă protejați fața, fie cu o pălărie, fie cu creme de protecție solară. În zilele însorite, ochelarii de soare pot ajuta la protejarea ochilor și a pielii delicate din jurul ochilor.
Miturile colagenului
Unul dintre cele mai mari mituri despre stimularea colagenului este că funcționează și atunci când este aplicat direct pe piele. Cremele, loțiunile, unguentele și cremele hidratante care conțin colagen au fost promovate de mulți ani ca fiind capabile să crească acest nivel.
Cu toate acestea, în realitate, moleculele de colagen sunt prea mari pentru a pătrunde în straturile inferioare ale pielii, deci nu au niciun beneficiu real, așa că în cele mai multe cazuri sunt doar o risipă de bani.
Un alt mit este practica de a adăuga colagen în cafeaua de dimineață pentru a o înlocui. Cu toate acestea, potrivit unui studiu, cofeina are de fapt un efect negativ asupra proceselor de îmbătrânire a pielii.
Aceasta înseamnă că colagenul adăugat cafelei doar minimizează daunele cauzate de cofeină.