Cautare in blog
Articole recente

Cum alegem suplimentele alimentare potrivite?

Publicat in2020-11-16

Mulți dintre noi folosim suplimente alimentare și când spun suplimente alimentare, nu mă refer doar la vitamine și minerale, ci și la alte suplimente, cum ar fi sulfatul de glucozamină sau luteina. Așadar, cum alegem suplimentele care ni se potrivesc?

Iată 6 lucruri de luat în considerare la alegerea suplimentelor nutritive:

1. Consultați-vă farmacistul

Deși de cele mai multe ori suntem sfătuiți să ne consultăm medicul, în acest caz este recomandat să apelăm la farmaciști, mai ales în cazul în care dorim să facem un tratament pe termen lung.

Suplimentele alimentare pe bază de plante pot avea reacții adverse dacă se combină cu alte medicamente ori pot reduce eficacitatea acestora. Spre exemplu, sunătoarea poate reduce eficacitatea tabletelor contraceptive. Unele produse naturiste, cum ar fi usturoiul, pot chiar interfera cu coagularea sângelui, ceea ce ar fi periculos înaintea unei intervenții chirurgicale.

Așadar, e important să vă consultați farmacistul și să fiți informați înainte să începeți să luați suplimente alimentare, deoarece unele efecte secundare vă pot periclita chiar și viața.

2. Fiți realiști

Unele suplimente pot ajuta în prevenirea unor boli, așa cum, de exemplu, fierul ajută la prevenirea anemiei, însă nu există dovezi care să ateste că vreun supliment nutritiv ar fi capabil să vindece vreo boală majoră.

Dacă citiți sau auziți că vreun supliment natural poate vindeca o boală sau vă poate ajuta să pierdeți rapid în greutate, este normal să fiți cât se poate de sceptici. Când vine vorba de efectele unor suplimente, trebuie să vă informați numai din surse sigure și oficiale.

3. Fiți foarte atenți la etichete

Toate produsele naturiste pe bază de plante trebuie să aibă trecute pe etichetă numele plantei, lista completă de ingrediente, doza recomandată, ingredientele active, cantitatea și detaliile despre producător. Dacă aveți posibilitatea, optați pentru suplimente alimentare naturale. Acestea pot fi recunoscute după un logo care atestă că suplimentul corespunde standardelor valabile în țara respectivă.

4. Optați pentru suplimentele alimentare cu un singur ingredient

Combinarea mai multor ingrediente într-un singur comprimat nu înseamnă că ar avea și mai multe beneficii din punct de vedere medical. Spre exemplu, în cazul calciului, o tabletă poate conține aproximativ 600 mg de calciu, dar dacă mai adăugăm și magneziu și vitamina D în aceeași tabletă, cantitatea de calciu va fi redusă.

Așadar, este recomandat să renunțăm la suplimentele cu ingrediente combinate și să alegem suplimentele alimentare care conțin mai mult dintr-un singur ingredient.

5. Achiziționați-vă suplimentele alimentare din surse sigure

Pe scurt, nu trebuie să ne cumpărăm suplimentele alimentare de la cunoștințe sau de la vânzători care, mai mult ca probabil, nu au cunoștințele necesare pentru a ne putea oferi sfaturi legate de ce ar trebui să luăm și ce nu.

6. Alegeți mărci de încredere

Reglementările privind suplimentele alimentare naturale nu sunt la fel de stricte precum reglementările pentru medicamente, de aceea și calitatea poate varia. Spre exemplu, într-o sticlă de capsule de ulei de pește pot exista și poluanți precum mercurul, plumbul sau alte substanțe, care nu trebuie ignorate. Cel mai bine este să alegem o marcă bine cunoscută și să ne cumpărăm suplimentele doar de la producători de încredere.

În concluzie, nu există un manual al suplimentelor sau al produselor naturiste și industria se schimbă constant, de aceea este recomandat să consultăm mereu un specialist înainte să începem să luăm vreun supliment alimentar.