Cautare in blog
Articole recente

Ce beneficii are aloe vera asupra sănătății?

Publicat in2021-02-17

Aloe vera este o plantă groasă cu tulpina scurtă, care stochează apă în frunzele ei cărnoase. Este o plantă medicinală foarte populară, pe care oamenii o utilizează de mii de ani. Această plantă este în mare parte populară datorită proprietăților sale de tratare a leziunilor cutanate, dar poate fi utilizată și în alte moduri beneficii sănătății și bunăstării noastre.

Pentru a putea beneficia din plin de proprietățile sale, e bine să știm cât mai multe despre această plantă. Prin urmare am adunat opt potențiale beneficii ale aloe vera asupra sănătății, precum și unele dintre riscurile asociate utilizării ei.

1. Conține compuși vegetali sănătoși

Industria cosmetică, farmaceutică și alimentară utilizează aloe vera pentru mai multe scopuri, tocmai de aceea valoarea de piață a plantei la nivel global este foarte mare.

Frunzele plantei aloe vera sunt foarte groase, deoarece conțin un țesut vâscos care stochează apă, iar acest țesut plin de apă este gelul pe care îl asociem, de regulă, cu aloe vera. Acest gel al plantei conține compușii bioactivi benefici ai plantei, printre care unele vitamine, minerale, aminoacizi și antioxidanți.

2. Are proprietăți antioxidante și antibacteriene

Antioxidanții sunt compuși esențiali pentru sănătatea noastră, iar gelul aloe vera conține antioxidanți puternici din familia substanțelor numite polifenoli. Polifenolii din aloe vera, împreună cu alți compuși, contribuie la inhibarea creșterii și dezvoltării unor bacterii care pot cauza infecții la oameni. Aloe vera este cunoscută pentru proprietățile sale antibacteriene, antivirale și antiseptice, fapt care poate fi motivul pentru care este atât de utilă în tratarea și vindecarea rănilor și poate fi de ajutor împotriva problemelor cutanate.

3. Accelerează vindecarea rănilor

De obicei, aloe vera este utilizată extern, iar oamenii o aplică pe piele în loc să o consume. Această plantă este folosită de multă vreme pentru tratarea rănilor, mai ales a arsurilor – chiar și în cazul arsurilor solare.

Conform unor studii, aloe vera este un tratament extern foarte eficient în cazul arsurilor de gradul I și II. În plus, ea poate reduce semnificativ timpul de vindecare a arsurilor.

Deși aloe vera pare a fi tratamentul-minune în cazul arsurilor, nu s-a dovedit încă eficacitatea utilizării aloe vera în cazul altor răni, dar există unele studii promițătoare la momentul de față.

4. Reduce placa dentară

Cariile și problemele gingivale sunt probleme de sănătate foarte frecvente, iar reducerea acumulării de placă dentară și bacterii poate fi un mare ajutor în prevenirea acestor afecțiuni. Unele studii au relevat faptul că aloe vera este la fel de eficientă în prevenirea și combaterea acestor afecțiuni precum apa de gură cu clorhexidină. Rezultatul se datorează faptului că aloe vera este foarte eficientă în uciderea bacteriilor și fungilor cauzatoare de afecțiuni.

5. Contribuie la tratarea aftelor

Mulți oameni se confruntă cu ulcere bucale sau afte, care se formează în partea inferioară a gurii, sub buză, și pot dura undeva în jur de o săptămână. Unele studii au arătat că aloe vera poate accelera vindecarea aftelor și poate reduce durerea asociată cu ele. Deși aloe vera poate fi un tratament natural eficient, rezultatele au arătat că nu este mai eficient decât corticosteroizii în tratarea ulcerului bucal.

6. Reduce constipația

Aloe vera poate contribui și la reducerea constipației, iar acest lucru se datorează latexului cu efect laxativ din componența sa. Latexul este un reziduu galben și lipicios, care se găsește sub coaja frunzelor. Deși pare a fi eficient, siguranța utilizării latexului din aloe vera nu este certificată.

7. Poate contribui la sănătatea pielii și la prevenirea ridurilor

Există unele dovezi care arată că gelul aloe vera aplicat pe piele poate încetini procesul de îmbătrânire a pielii.

8. Poate reduce nivelul de zahăr din sânge

Uneori, aloe vera este folosită ca remediu împotriva diabetului, deoarece poate spori sensibilitatea la insulină și poate contribui la controlul glicemiei. Deoarece încă nu există destule dovezi pentru a atesta eficacitatea aloe vera împotriva diabetului, nu se recomandă încă utilizarea ei în acest scop.

Riscuri

Aloe vera este un remediu naturist cu foarte multe beneficii și puține efecte adverse. În principiu, utilizarea ei externă este destul de sigură, însă utilizarea internă poate cauza crampe stomacale sau diaree din cauza efectului său laxativ. S-au raportat, de asemenea, probleme hepatice asociate cu utilizarea de lungă durată a suplimentelor de aloe vera.

În concluzie, aloe vera are o mulțime de beneficii pentru sănătate, mai ales la nivelul pielii, și poate fi utilizată sub formă de gel sau extrasă direct din frunza plantei și aplicată pe piele.