Chlorella și spirulina ca inhibitori naturali ai apetitului
Persoanele care doresc să scape de kilogramele în plus sunt adesea copleșite de senzația de foame incontrolabilă chiar din primele zile ale dietei (unele persoane chiar la câteva ore după ce au început dieta). Atât chlorella cât și spirulina sunt alge cunoscute pentru proprietățile lor de a reduce pofta de zahăr și carbohidrați.
Ceea ce este mai puțin cunoscut, este mecanismul din spatele acestei proprietăți. Nu este vorba de un singur ingredient activ, ci de proprietățile benefice combinate ale mai multor nutrienți.
Conținutul de magneziu a algelor
Aceste microalge conțin o cantitate mare de magneziu într-o formă ușor digerabilă, care, de obicei lipsește din alimentația noastră. O poftă intensă de ciocolată poate indica o deficiență de magneziu, deoarece ciocolata este bogată în magneziu. Consumul acestor două tipuri de alge învinge pofta intensă de ciocolată.
Conținut de proteine
Spirulina este în mare parte compusă din proteine și reglează nivelul de glucoză din sânge, astfel previne hipoglicemia reactivă și pofta de dulce. Cu alte cuvinte, conținutul ridicat de proteine a microalgelor înlătură senzația de foame excesivă.
Conținutul de acizii grași esențiali îmbunătățește digestia
Conținutul lipidic din spirulină îmbunătățește digestia și reglează nivelul de glucoză din sânge, înlăturând astfel senzația accentuată de foame. Acidul gama-linoleic (GLA), de exemplu, încetinește secreția de insulină, prevenind astfel senzația de foame.
Vitamine
Deficitul de vitamine poate crește senzația de foame. Dieta occidentală este de obicei deficitară în vitaminele B. Ca urmare, sistemul endocrin semnalează în mod greșit deficitul de micronutrienți ca senzație de foame, deoarece aceste elemente ar trebui să fie prezente alături de macronutrienții principali, precum carbohidrații, proteinele și grăsimile. Organismul are nevoie de o alimentație echilibrată și nu de „calorii goale”. Spirulina este una dintre cele mai bune soluții și astfel evităm și senzația de foame cauzată de deficitul de vitamine.
Dacă începeți să consumați microalgele pentru a reduce pofta de mâncare, trebuie să aveți în vedere faptul că nu vor avea un efect instantaneu. Senzația de foame nu va dispărea de la o lingură de spirulină, sau câteva comprimate de chlorella. Acesta este un proces care necesită câteva săptămâni, sau chiar luni.
Din ce cauză?
Schimbările hormonale necesită o perioadă mai îndelungată de timp. Deoarece formarea obiceiurilor necesită timp, corpul nostru are nevoie de o perioadă de timp să se „obișnuiască” să producă mai puțină insulină, decât atunci când este bombardat cu carbohidrați rafinați.
Pe de altă parte, câteva grame de chlorella sau spirulină nu sunt suficiente pentru a contracara efectele nocive asupra sănătății a sute de grame de zahăr, făină, cartofi, orez, sucuri și alți carbohidrați simpli. Deși consumul de microalge s-a dovedit a fi benefic în numeroase situații, cum ar fi și în combaterea poftei de zahăr, nu ne putem aștepta la rezultate semnificative dacă nu renunțăm mai întâi la consumul regulat de „alimente” de tipul celor enumerate mai sus. O pizza sau o prăjitură odată pe săptămâna nu va cauza probleme. Însă, dacă zilnic consumăm alimente gata preparate și carne de trei-cinci ori pe zi, neglijând consumul de legume proaspete, microalgele nu vor avea niciun efect.
Grăsimi, zaharuri, săruri și calorii
Este greu de crezut că algele, aceste surse bogate în nutrienți, nu conțin grăsimi nesănătoase și calorii inutile. Și totuși acesta este adevărul. Conținutul lipidic din spirulină este de doar 7%, furnizând acizi grași esențiali. Acizii grași esențiali (numiți uneori și vitamina F) includ acidul linolenic, acidul linoleic și acidul arahidonic. Acizii grași esențiali sunt o parte crucială a membranei celulelor umane. Joacă un rol important în sănătatea părului, pielii și unghiilor și în descompunerea colesterolului din sânge. Nu sunt grăsimi nesănătoase, din contră, sunt vitale pentru sănătate.
Spirulina are un conținut redus de carbohidrați. Conține doar 10-15% zahăr, sub formă de polizaharide, care nu dezechilibrează nivelul de glucoză din sânge. Poate fi ușor digerată, fără ca pancreasul să producă insulină.
Algele au un conținut caloric redus. Spirulina, de exemplu, conține 3,9 kcal/gram. Pentru a furniza aceeași cantitate de proteine, ar trebui să consumați 65 de calorii din carne de vită, ceea ce reprezintă o valoare de aproape 15 ori mai mare. O lingură de spirulina conține aproximativ 30-40 de calorii.
Un gram de spirulină conține 0,4 mg de sodiu, ceea ce înseamnă că poate fi integrată într-o dietă săracă în sare, în care aportul zilnic nu poate depăși 2000 mg.
Curiozități: Algele și detoxifierea
Metale grele precum aluminiul, mercurul și pesticidele
"Se știe că acumularea unor metale grele în organism afectează organele vitale și provoacă boli precum boala Alzheimer. Chlorella este apreciată datorită proprietăților de detoxifiere pe care la are asupra organismului uman. Spirulina poate fi extrem de utilă în tratamentul deficitului de atenție-hiperactivitate, prin eliminarea aluminiului, tetraclorurii de carbon și altor toxine din organism."
(Torres-Duran et al. 1998; Vadiraja et al. 1998). Donald R. Yance: Herbal Medicine, Healing & Cancer