Cautare in blog
Articole recente

Beneficiile lecitinei din soia

Publicat in2021-01-22

Unele grăsimi sunt bune pentru corpul nostru și trebuie să le introducem în alimentație. Una dintre aceste grăsimi benefice este lecitina, care apare în mod natural și are o mulțime de efecte pozitive asupra corpului nostru.

Ce este lecitina din soia?

Lecitina din soia este esențială din punctul de vedere al sănătății celulelor din organismul nostru. Lecitina este prezentă în multe alimente, de la gălbenușul de ou până la soia. Această grăsime conține fosfolipide, care sunt prezente mai ales în membranele celulare ale plantelor și animalelor.

Lecitina poate fi ingredientul principal al aditivilor alimentari care stabilizează și mențin grăsimile din produsele alimentare. Lecitina adaugă textură alimentelor și crește durata de valabilitate a anumitor produse. Putem găsi lecitină în dressing-urile pentru salate, uleiurile de gătit și bomboanele de ciocolată.

Lecitina din soia este extrasă din soia și funcționează la fel ca lecitina. De asemenea, este compusă din acizi grași cu cantități mici de carbohidrați și proteine. Lecitina din soia poate fi utilizată atât în produsele convenționale, cât și în produsele sănătoase și este vândută și sub formă de supliment pentru a ne spori sănătatea.

Beneficiile lecitinei din soia

Lecitina din soia este utilizată în tratamentul unei varietăți de afecțiuni, de la demență la nivel ridicat de colesterol. Chiar și unele produse hidratante conțin lecitină pentru a obține o piele mai catifelată. Lecitina poate fi găsită și în medicamentele pentru ochi pentru a trata problemele corneei. Cu alte cuvinte, lecitina din soia poate fi de ajutor în ameliorarea mai multor afecțiuni obișnuite.

Scade nivelul de colesterol

Nivelul ridicat de colesterol poate duce la boli cardiace și, de asemenea, poate crește riscul unui atac de cord. Cercetătorii au arătat că lecitina din soia poate ajuta ficatul să producă mai mult colesterol bun (HDL) și să reducă nivelul colesterolului rău (LDL).

În plus față de beneficiile de scădere a colesterolului, administrarea lecitinei din soia ne poate îmbunătăți sănătatea inimii în general. Această grăsime sănătoasă poate fi benefică pentru persoanele deja expuse riscului de boli de inimă sau hipertensiune arterială.

Îmbunătățește digestia

Colita ulcerativă poate fi dureroasă pentru cei afectați de boală. Această boală inflamatorie intestinală vizează și distruge mucoasa interioară a colonului. Suplimentele de lecitină din soia sunt o modalitate de a ajuta la ameliorarea unora dintre simptome, deoarece calitățile sale emulsionante pot îmbunătăți mucoasa intestinului, făcând procesul de digestie mai ușor de gestionat.

Hidratează pielea

Lecitina din soia este unul dintre ingredientele utilizate în produsele de îngrijire a pielii, deoarece poate acționa ca un emolient, ceea ce înseamnă că poate adăuga mai multă hidratare și poate netezi pielea. Lecitina din soia este, de asemenea, utilizată pentru tratarea eczemei și a acneei, de aceea mulți oameni iau lecitină pentru a-și îmbunătăți tenul.

Îmbunătățește imunitatea

Studiile la animale au arătat că lecitina din soia poate crește funcția imunitară. Aceste suplimente zilnice au determinat celulele albe din sânge să atace orice resturi străine din sânge. În urma suplimentării cu lecitină din soia, nivelurile de limfocite au crescut odată cu celulele albe din sânge.

Poate combate simptomele demenței și a altor boli mentale

Lecitina din soia conține un nivel ridicat de colină, o substanță chimică vitală creierului nostru pentru a comunica cu restul corpului. Unele studii au arătat că o dietă bogată în colină poate ajuta la simptomele bolii Alzheimer și poate crește funcția de memorie. Atunci când sunt suplimentate zilnic, aceste substanțe lipidice ne pot îmbunătăți funcția generală a creierului.

Totodată, unii compuși găsiți în lecitina din soia sunt eficienți în tratarea tulburărilor de panică și pot reduce răspunsurile creierului la stres. Deși nu există studii semnificative, cercetătorii speră că lecitina din soia poate reduce chiar și simptomele tulburării bipolare.

Le poate fi de ajutor mamelor care alăptează

Înfundarea conductelor lactifere poate fi o experiență dureroasă pentru orice mamă. Lecitina din soia poate ajuta la scăderea vâscozității laptelui matern, făcând laptele mai puțin probabil să înfunde canalele.

Poate fi de ajutor împotriva  cancerului

Într-un studiu, cercetătorii au observat o reducere a incidenței cancerului mamar la femeile aflate după menopauză care au luat suplimente de lecitină din soia. Deși rezultatele sunt promițătoare, este nevoie de mai multe cercetări pentru a putea lega lecitina din soia cu tratamentul cancerului mamar.

Lecitina din soia poate fi benefic în multe feluri, de la sistemul nostru digestiv la tulburările de sănătate mintală. Putem introduce această grăsime sănătoasă în dieta noastră atât cu alimente cât și prin intermediul suplimentelor naturiste.

Etichete: lecitina
Recomandări