Loading...

În timp ce prezenţa insuficientă a vitaminei D în organism provoacă boli precum cancerul, osteoporoza, probleme dentare sau chiar depresie - boli care decimează populaţia - suntem privaţi de această substanţă nutritivă aproape în totalitate.

Sub influenţa razelor solare vitamina D se generează în pielea corpului uman – şi după anumite transformări şi în ficat şi în rinichi – participând în toate procesele de importanţă vitală ale organismului.

Pentru a înţelege rolul vitaminei D în organism, trebuie să analizăm mai deaproape această substanţă. Acest lucru este important şi pentru că, în viitor nici un comerciant „deştept” să nu ne poată păcăli cu afirmaţii cum că, vitamina oferită de el – bineînţeles la un preţ mult mai piperat - nu este doar "simplă" vitamină D ci vitamină D3. Vitamina D se prezintă sub forma mai multor substanţe, şi anume: colecalciferol, calcidiol şi calcitriol.

Colecalciferol – sau vitamina D3

Colcalciferolul - vitamina D3 este forma preferată, datorită faptului că aceasta este formula naturală. Această vitamină este produsă de razele UV-B fiind sintetizată la nivelul pielii umane, ea regâsindu-se în priumul rând în suplimentele nutriţionale.

Calcidiol 25(OH)D sau 25D

Prohormonul care circulă în sânge este produs de ficat direct din colecalciferol. Când se efectuează teste de laborator pentru determinarea nivelului vitaminei D, medicul va examina această formă a vitaminei. Deoarece forma următoare a vitaminei se prezintă în mod interesant:

Calcitriol 1,25(OH)2D3 sau 1,25D3

Calcidiolul este transformat în calcitriol de către rinichii şi alte ţesuturi, fiind cea mai eficientă formă a vitaminei D. Acest hormon dispune de acele proprietăţi minunate, car îl fac indispensabil pentru organismul nostru – această formă deseori fiind numită şi forma activă a vitaminei D.

Dr. John Cannell, preşedintele Consiliului Internaţioanl al Vitaminei D în ultimul său buletin informativ atrage atenţia asupra faptului că, este foarte subapreciată atât importanţa completării rezervelor de vitamina D din organism cât şi cantitatea recomandată de medici.

S-au făcut măsurători pentru a stabili cantitatea de colecalcferol produsă de piele, când corpul este acoperit sumar, doar cu un costum de baie minuscul. Deşi variind pe o scară destul de largă - între 10000 şi 50000NE - în cursul experimentului care a durat doar 10 minute în totalitate, şi care a fost efectuat la Universitatea din Boston, s-a obţinut în medie cantitatea de 20000NE colecalciferol. Această cantitate depinde şi de culoarea pielii omului.

Această cantitatea este de 100 de ori mai mult, decât cantitatea zilnică recomandată de specialiştii din medicina europeană.

Care este explicaţia faptului că, acele persoanele care se expun la raze solare timp de mai multe ore, nu se confuntă cu exces de vitamină D?

Explicaţia constă în perfecţiunea organismului uman. Acelaşi tip de radiaţii UV-B care produc colecalciferul este răspunzător şi pentru descompunerea imediată a acestuia. Toate acestea se realizează într-o armonie perfectă.

Ce cantitate de vitamină D necesită organismul nostru?

Canada este singura ţară, unde consumarea suplimentelor nutriţionale cu conţinut de vitamina D este recomandată oficial. În Canada, cantitatea zilnică recomandată este de 1000NE, indiferent de vârstă. Condorm Institului Nutriţional American se recomandă cantitatea zilnică de 2000 NE, fără supraveghere medicală. Bineînţeles şi în acest caz indiferent de vârstă.

Statul la soare sau folosirea suplimentelor nutriţionale?

Răspunsul: aproape indiferent. Animalele păroase, blănoase, cele cu pene sau cu solzi nu intră în contact cu razele solare, ceea ce înseamnă că, cantitatea necesară de vitamina D o extrag din alimentele pe care le consumă. Când folosim suplimentele nutriţionale cu conţinut de colecalciferol (în primul rând sub formă de multivitamine), nu procedăm altfel decât majoritatea animalelor.

Poate că soluţia ideală ar fi combinaţia între capsulele de ulei de peşte, şi statul regulat la soare sau solariul.

Este important de ştiut, că pe lângă faptul că cremele cu protecţie solară nu doar că se fabrică din materiale care pot provoca cancer, dar împiedică cu desăvârşire pielea în genereare vitaminei D. O cremă cu factor de protecţie 8 (SPF=8) filtrează razele UVB – care produc vitamina D – în cantitate de 95%.

Lipsa vitaminei D, înseamnă cheltuieli de prisos de mai multe sute de miliarde de lei, care intră în prezent în caseriile medicale.

Eu cred că toţi oamenii ar trebui preveniţi în această privinţă.

Newsletter